przepisy na dania z oryginalnymi włoskimi dodatkami

Smakowity, łączący się z włoskimi potrawami ser – czy wiecie, o jakim towarze mowa? Oczywiście, chodzi o mozzarellę. Legendarny na całym globie ser pochodzi z południowych rejonów Włoch, a szczegółowo z rejonu Kampania.
ilgustoitaliano

Swoją popularność zawdzięcza nie tylko to właśnie dzięki łagodnemu smaku, jednakowoż także charakterystycznemu zachowaniu po podgrzaniu. Otóż potrawy z serem mozzarellą po podgrzaniu nabierają całkowicie oryginalnego oblicza – ser w charakterystyczny sposób rozciąga się, jakkolwiek równolegle nie zmienia swojego łagodnego oraz naturalnego smaku.
tiramisu galbani
risotto z mozzarellą  
Jak i z czego powstaje mozzarella?
Miłośnicy włoskiej pizzy bądź też innych potraw, czy to z makaronami lub ewentualnie innymi wybornymi dodatkami okraszonymi tym oczywiście serem rzadko zastanawiają się, jak i z czego powstaje ich przysmak. Biegnijmy z wyjaśnieniem – włoska mozzarella (ta oryginalna, nie towary seropodobne) powstaje ze świeżego mleka bawolic czy też mieszanki mleka bawolic oraz krów. To, co jest wybitnie reprezentatywne dla mozzarelli to także jej kształt – ser przyjmuje formę obłej kuli. Mieszanka mleka i akcesoriów zatapiana jest w serwatce, gdzie uzyskuje się finalny kształt i smak. Ewidentnie ser mozzarella nie jest wyprzedawany tak, jak inne sery – mozzarella trafia do sklepów w specjalnych pojemnikach oraz opakowaniach, w jakich jest zanurzona niewielką ilością serwatki. To naturalnie dzięki temu ser jest ciągle świeży i nie traci smaku.
Oryginalna mozarella versus produkty sero podobne
Wszyscy miłośnicy serów, restauratorzy, kucharze lub najzwyczajniej w świecie normalni ludzie wiedzą, że nie zawsze na półkach sklepowych ser to tak w gruncie rzeczy ser. W większości wypadków wyprzedawany towar to produkty seropodobne, o czym możemy przeczytać na etykietach zapakowań. Ten kłopot dotyczy także mozzarelli. W jaki sposób wspomniano na początku artykułu, mozzarella pochodzi z Włoch, a jej najbardziej znana i legendarna odmiana mozzarella di bufala campana wytwarzana jest wyłącznie w południowej części Włoch z rejonie Kampania według standardowych historycznych receptur z miasta Aversa w prowincji Caserta. Co istotne, zarówno nazwa i receptura są napisane na listę produktów chronionych i tradycyjnych.
Skąd w związku z tym wziąć oryginalny, smakowity ser mozzarella? Wystarczy udać się do wypróbowanych delikatesów. Wypada jednakże liczyć się z tym, że innowacyjny włoski ser będzie sporo droższy, niż sprzedawane w dyskontach produkty seropodobne. Jako miłośnicy standardowego sera mozzarella jesteśmy w stanie oznajmić jedno – w zasadzie warto dopłacić i radować się pysznym smakiem.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *